Cikorierod (Cichorium intybus L.)

 

Botanisk Navn: Cichorium intybus L.
(Dansk: Cikorie. Engelsk: Chicory)

Almindelige anvendelsesområder: Mave- og tarmproblemer, leverfunktion, vægttab.

 

 

Cikorieroden, eller Chicory Root som den er kendt på engelsk, er en plante med en rig og fascinerende historie. Oprindeligt hjemmehørende i Europa, har den spredt sig globalt og er blevet værdsat for sine unikke egenskaber og alsidige anvendelsesmuligheder. Selve planten bliver mellem 60-80 cm høj, og er tæt beslægtet med Dandelion familien. Planten trives i en række forskellige miljøer, hvilket har gjort den lettilgængelig og populær i mange kulturer.

Historisk set blev cikorieroden værdsat af gamle civilisationer, herunder ægypterne, grækerne og romerne, for sine naturmedicinske egenskaber. Det var særligt dens imponerende evne til at fremme en sund fordøjelse, der gjorde den til en favorit blandt traditionelle healere. I middelalderens Europa fortsatte cikorieroden med at spille en central rolle i naturmedicinen, hvor den blev brugt til at lindre forskellige mave-relaterede problematikker. Derudover er cikorierod rig på antioxidanter, og den har traditionelt været brugt til at støtte leverfunktionen

Hvad gør cikorieroden så effektiv til problematikker for fordøjelsen og maven? Nøglen ligger i dens indhold af inulin. Inulin er en type præbiotisk fiber, som nærer og understøtter udviklingen og formationen af sunde tarmbakterier. Denne fibertype hjælper med at regulere tarmfloraen og fremmer en sund fordøjelse, hvilket kan lindre almindelige problemer som oppustethed og uregelmæssigheder i tarmen. Denne præbiotiske effekt gør cikorierod til en værdifuld ingrediens for dem, der søger at forbedre deres fordøjelsesvelbefindende på en naturlig måde.

Cikorieroden er ikke kun en ældgammel go-to ingrediens når det kommer til at løse problematikker med maven og skabe en mere naturlig balance i tarmen, men det er også en moderne superfood. I nutidens helsekost og kosttilskud er den netop blevet ”genopdaget” for sine imponerende fordøjelsesfremmende egenskaber. I en tid, hvor forbrugernes interesse for tarmens sundhed er stigende, står cikorieroden stærkt som et symbol på harmoni mellem traditionel visdom og moderne videnskabelig forståelse.

 

Forskning og undersøgelser – maven og Cikorierod:

Cikorieroden spiller en vital rolle i plejen af din tarmflora og fordøjelsessystem. Med sit relativt høje niveau af inulin og oligofruktose – to nærende opløselige fibre – er roden en gavnlig ift. at øge antallet af gode bakterier i tarmen. Disse fibre transformeres i tyktarmen, hvor de fermenteres af tarmbakterierne, der igen skaber kortkædede fedtsyrer (som er godt for dig!). Dette styrker tyktarmens naturlige balance og sundhed, som i sidste ende kan udmønte sig i flere fordele for dit generelle helbred og velvære.

Vidste du, at frisk cikorierod indeholder 68% inulin i tør vægt? Inulin er en speciel type fiber, kendt som fructan eller fructooligosaccharide. Det består af en kæde af fruktosemolekyler, som passerer ufordøjede gennem kroppen, og altså fodrer tarmbakterierne (Der er cirka 39 billioner bakterier, der lever i dit fordøjelsessystem), som bidrager til en sundere og mere balanceret fordøjelse.

Kliniske studier har vist inulins evne til at mildne forstoppelse, hvilket gør det til et vitalt element i tarmplejen og fordøjelse. Et studie over fire uger med 44 voksne med forstoppelse påviste, at et dagligt indtag på 12 gram cikorie inulin blødgjorde afføringen og øgede afføringsfrekvensen betydeligt sammenlignet med placebo. Et andet studie viste, at daglig indtagelse af 10 gram cikorieinulin øgede antallet af ugentlige afføringer fra 4 til 5.

I et andet studie blev sammenhængen mellem tarm-hjerne-aksen (herunder følelsen af stress, lettere angst og depression) og indtagelse af cikorieoligofruktose undersøgt. I det randomiserede og kontrollerede studie deltog en række frivillige personer, der tilsammen udgjorde et repræsentativt udsnit af den generelle befolkning. Resultaterne viste, at de personer, der indtog cikorieoligofruktose, havde en betydeligt mere gavnlig tarmmikrobiom, herunder en øget vækst af Bifidobacterium. Derudover havde de bedre humørtilstande med lavere angst- og depressionsscores. De havde også reducerede niveauer af stresshormonet kortisol. Forskerne udførte dybere analyser og fandt en sammenhæng i tarm-hjerne-aksen – jo højere niveauer af gavnlige Bifidobacterium i tarmen, desto lavere scores for angst, depression, negative følelser og lavere niveauer af kortisol.

Endnu mere overbevisende er resultaterne fra to 4-ugers studier, hvor 50 voksne med et lavt fiberindtag blev givet snackbarer med enten en moderat eller lav dosis fiber fra cikorierod. Disse studier afslørede en øget koncentration af Bifidobacterium – en gavnlig og sund tarmbakterie – som en direkte effekt af cikorierod indtagelse. Dette understøttes af en nylig undersøgelse fra University of Reading, som fandt en 92% gennemsnitlig stigning i Bifidobacteria i alle testgrupper, uafhængigt af hvilket mad cikorieroden blev tilføjet til.

Desuden har en randomiseret, placebo-kontrolleret forsøg med 55 deltagere, alle med risiko for type 2-diabetes, vist, at tørret cikorierod markant påvirker både konsistens og frekvens af afføring og bidrager til en mærkbar forandring i tarmfloraen, med særlig stigning i Anaerostipes og Bifidobacterium (vitale og sunde bakteriestammer)

Anden forskning:

Flere studier peger også på, at cikorierod kan være med til at regulere appetitten og reducere det samlede kalorieindtag, hvilket potentielt kan føre til vægttab. I et 12-ugers studie med 48 overvægtige voksne viste det sig, at indtagelse af 21 gram (per dag) af oligofruktose udvundet fra cikorierod, som er meget lig inulin, førte til et betydeligt gennemsnitligt vægttab på omkring 1 kg – mens kontrolgruppen tog på i vægt. Studiet viste også, at oligofruktose hjalp med at sænke niveauerne af ghrelin, et hormon, der fremkalder sultfølelse.

Forskning viser også, at ekstrakt fra cikorierod kan hjælpe med at beskytte mod dannelsen af frie radikaler for at forhindre mulig toksicitet i leveren. Ifølge et dyrestudie var behandling med cikorieekstrakt i stand til at hjælpe mod alkoholinduceret leverskade hos forsøgsrotter.

 

Kilder / referencer: 

1. Rath, S., & Tarachand, V. (2017). Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary and/or Alternative Livestock Feed Supplement. Journal of Nutrition and Metabolism, 2017, 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745685/


2. Searle, L. M., et al. (2019). Changes in stool frequency following chicory inulin consumption, and effects on stool consistency, quality of life and composition of gut microbiota. Clinical Nutrition, 39(9), 2863-2871. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X19303686


3. Micka, A., Siepelmeyer, A., Holz, A., Theis, S., & Schön, C. (2017). Effect of consumption of chicory inulin on bowel function in healthy subjects with constipation: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 68(1), 82-89. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27492975/


4. Coudray, B., et al. (2011). Effects of chicory inulin in constipated elderly people: A double-blind controlled trial. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 62(2), 164-170. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21091293/


5. Piche, T., et al. (2009). Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults. American Journal of Clinical Nutrition, 91(1), 149-159. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19386741/


6. Reimer, R. A., Grover, G. J., Koetzner, L., & Gahler, R. J. (2022). Effect of chicory inulin-type fructan–containing snack bars on the human gut microbiota in low dietary fiber consumers in a randomized crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 115(2), 357-371. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522011364


7. Wallace, T. C., Giusti, M. M., & Craig, S. A. S. (2022). Chicory: Understanding the Effects and Effectors of This Functional Food. Frontiers in Nutrition, 9, 1-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/


8. Adams, J., et al. (2020). Back to the Roots: Revisiting the Use of the Fiber-Rich Cichorium intybus L. Taproots. Journal of the Science of Food and Agriculture, 100(13), 4712-4722. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7360457/


9. Nutraceutical Business Review. (2021). Study Demonstrates Prebiotic Chicory Root Efficacy in Growth of Bacteria. Nutraceutical Business Review. https://nutraceuticalbusinessreview.com/study-demonstrates-prebiotic-chicory-root-efficacy-in-growth-of-bacteria-211477


10. NutraIngredients. (2023). Chicory root fibre increases good gut bacteria regardless of food application, research asserts. NutraIngredients. https://www.nutraingredients.com/Article/2023/09/21/Chicory-root-fibre-increases-good-gut-bacteria-regardless-of-food-application-research-asserts


11. Gut Microbiome. (2022). Dried chicory root improves bowel function, benefits intestinal microbial trophic chains, and increases faecal and circulating short-chain fatty acids in subjects at risk for type 2 diabetes. Gut Microbiome, 1(1), 1-12. https://www.cambridge.org/core/journals/gut-microbiome/article/dried-chicory-root-improves-bowel-function-benefits-intestinal-microbial-trophic-chains-and-increases-faecal-and-circulating-short-chain-fatty-acids-in-subjects-at-risk-for-type-2-diabetes/6209AEAFBDDB181197F22AE24388186B


12. BMC Complementary Medicine and Therapies. (2021). Benefits of Chicory Root. BMC Complementary Medicine and Therapies, 21(1), 1-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8225416/


13. Nutraceutical Business Review. (2021). Crossing the Food-Pharma Divide with Science-Backed Chicory Root Fibres. Nutraceutical Business Review. https://nutraceuticalbusinessreview.com/crossing-the-food-pharma-divide-with-science-backed-chicory-root-fibres-206837


14. Roberfroid, M. B. (2022). Chicory inulin-type fructans: Applications and health benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 62(8), 1325-1334. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2022.2098246